20 mei 2017 Dag van de Bouw

dag van de bouw 20 mei 2017 oude bibliotheek amersfoortOp zaterdag 20 mei vieren we de 12e editie van de Dag van de Bouw. De Dag van de Bouw is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot en bekend publieksevenement in Nederland. Honderden leden van Bouwend Nederland, bouw- en infrabedrijven, openen die dag hun bouwhekken voor jou. In meerdere regio’s verspreid over heel Nederland kun je komen kijken wat er allemaal gebeurt  achter de bouwhekken op een bouwlocatie.

Heilijgers opent op zaterdag 20 mei van 10.00 tot 14.00 uur de bouwplaats van ’t Boekhuis aan de Zonnehof in Amersfoort. Het is de laatste gelegenheid om dit voor velen bekende gebouw van binnen te bekijken. De bouw is begonnen in mei 2016 en de oplevering van de appartementen wordt verwacht in september 2017.

De oude draagstructuur was niet toereikend voor de nieuwe appartementen. Het gebouw is eerst ontdaan van de oude gevels, binnenwanden en installaties. Vervolgens is het gebouw vanuit de kelder versterkt met een nieuwe staalconstructie. De oude centrale ruimte, met een hoogte van twee bouwlagen, is gedicht met vloerplaten.

Aan de hand van het programma per bewoner zijn nieuwe appartementen samengesteld. De appartementen variëren van 80 tot 200 m². Geen appartement is het hetzelfde.

Transformatie is een bijzondere vorm van verduurzaming, het oude gebouw wordt hergebruikt, gerecycled. Daarbij voldoet het aan de eisen van deze tijd en neemt het zeer weinig energie. Op het dak komen zonnepanelen.

Vanaf het begin was duidelijk dat het project als CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij de toekomstige bewoners zelf opdrachtgever zijn – wordt ontwikkeld. Hiervoor is in de zomer van 2014 de Woonvereniging Bibliotheek Zonnehof (WBZ) opgericht die later is hernoemd naar de Woonvereniging Boekhuis.

Architect en toekomstige bewoners hebben het ontwerp met ondersteuning van ontwikkelaar en bouwer Heilijgers uitgewerkt. Heilijgers heeft de Woonvereniging bijgestaan met constructieve, bouwkundige en financiële adviezen. Daarbij heeft Heilijgers garant gestaan voor het eventueel onverkochte deel van de appartementen en adviseerde alle individuele bewoners bij de bouwkundige en installatietechnische uitwerking van hun appartement.

Het ontwerp voor het woongebouw is van Zeep Architects and Urban Designers. De Regie, adviseurs particulier opdrachtgeverschap, begeleidde de vereniging gedurende het hele ontwikkeltraject. In het bouwteam adviseerden naast de architect en de bouwer ook de constructeur en adviseurs voor installatietechniek en bouwfysica.

Meer informatie vind je op www.dagvandebouw.nl

Geef een reactie

*