300 woningen Zeist brandveilig

Brandwerende voorzieningen Zeist HeilijgersIn het late najaar van 2013 vraagt woningbouw
vereniging de Kombinatie uit Zeist aan Brandwerende voorzieningen Zeist HeilijgersHeilijgers een voorstel voor het brandveilig maken van 240 portiekwoningen in het Staatsliedenkwartier. Heilijgers laat zich ondersteunen door haar partner, de brandveiligheidsadviseurs van Nieman Raadgevende Ingenieurs. Er dienen meer bedrijven een voorstel in maar het voorstel van Heilijgers blijkt snel, goed en voordelig. Nog voor afronding van de werkzaamheden volgt een aanvullende opdracht voor nog eens 60 woningen.

Brandwerendevoorzieningen Zeist  HeilijgersDe 300 woningen zijn verdeeld over 75 portieken, aan elke portiek liggen vier woningen: twee op de begane grond en twee op de eerste verdieping. Er zijn twee woningtypen. Het ene type is iets groter dan het andere. Het brandveilig maken bestaat hoofdzakelijke uit het aanbrengen van brandscheidingen tussen de woningen onderling en de portieken.

De werkzaamheden in vijf punten:

  • Het vervangen van de woningtoegangs- en bergingsdeur;
  • Het brandveilig maken van de woningscheidende wanden, met name de aansluiting van wanden op de dakconstructie;
  • Het brandveilig maken van de doorvoeringen door de woningscheidende vloeren;
  • In de bovenwoningen worden op de zolderverdieping de rookgasafvoeren van de cv-ketel vervangen;
  • In de bovenwoningen worden de vloerbalken en gordingen van de zolderverdieping brandwerend afgewerkt.

Brandwerende voorzieningen Zeist HeilijgersDe informatievoorziening en communicatie met de bewoners is in handen van uitvoerder Gerard Beenen. Beenen informeert de vier huishoudens van een portiek twee weken voor aanvang van de werkzaamheden. De communicatie is soepel verlopen. Bewoners nemen een dagje last voor lief en krijgen er veiligheid en nieuwe materialen voor terug.

32 werkweken, 5.500 manuur, 435 (sommige vettige) oude deuren, 435 nieuwe deuren, 300 ruitjes, 1.700 scharnieren, 300 sloten, 3.600 mtr opdiklatten, 1.000 mtr glaslatten, 525 bussen FP100, 3.500 brandwerende doorvoeringen, 150 stoffige vlieringen en één wietplantage later, zijn de 300 woningen gereed. Nu nog een extra opdracht voor 55 brandwerende luiken en is ook deze klus weer geklaard.

Brandwerenden voorzieningen Zeist Heilijgers