Badhuisstraat Scheveningen

Badhuisstraat Scheveningen Heilijgers BouwHeilijgers Bouw realiseerde op de begane grond voor supermarktketen Hoogvliet haar 68e winkel van 1.700 m² en daar boven voor LIMOR 66 appartementen, gemeenschappelijke ruimten en werkplekken. Parkeren is ondergronds in een tweelaagse parkeergarage voor 92 voertuigen. De appartementen zijn bedoeld voor mensen met levensmoeilijkheden, die hier tijdelijk wonen en met begeleiding weer een zelfstandige woonplek vinden.

“Dankzij dit systeem kan alle energie worden hergebruikt voor het verwarmen en koelen van de bovengelegen woningen en de supermarkt zelf. Onderdeel hiervan is een WKO-installatie met een speciale bron voor de opslag van koude en warmte in de bodem.”

Klimaatvriendelijk en duurzaam
De supermarkt, appartementen en parkeergarage is duurzaam en zeer efficiënt met energie. Het gebouw heeft een verder ontwikkelde versie van LESS, het door Hoogvliet ontworpen systeem voor hergebruik van energie in de supermarkt. Dankzij dit systeem kan alle energie worden hergebruikt voor het verwarmen en koelen van de bovengelegen woningen en de supermarkt zelf. Onderdeel hiervan is een WKO-installatie met een speciale bron voor de opslag van koude en warmte in de bodem. Alle verlichting in de parkeergarage, woningen en kantoren is natuurlijk in LED uitgevoerd. Tot slot is er ook FSC hout toegepast onder het FSC certificaat van Heilijgers.

Ontwerp
Het ontwerp van Studio Leon Thier wordt gekenmerkt door een solitair volume met afgeronde hoeken dat de belangrijke positie van het gebouw aan het plein benadrukt. Samen met het voormalige GAK-gebouw vormt het nieuwe gebouw de “poort naar de Badhuisstraat”. De gevels van de woningen hebben aan de woon- en slaapkamer een frans balkon. Hierdoor is er vanuit de woningen mooi zicht op het plein of de binnentuin.

De gevel van de supermarkt op de begane grond is ‘echt Haags’ bekleed met natuursteen. Daarboven metselwerk van een zandkleurige steen, die een link legt tussen de locatie en de kleur van de nabij gelegen duinen en het strand. Boven de supermarkt, aan de Badhuisstraat, zijn de gemeenschappelijke ruimten en werkruimten voor LIMOR en de personeelsruimte voor de supermarkt, met daaronder de inpandige expeditie. Dit bouwdeel is ontworpen in een klassieke stijl, waarmee een goede aansluiting wordt gemaakt op het beschermd dorpsgezicht van de Badhuisstraat.

Logistieke uitdaging
De bouwwerkzaamheden op de plek van het oude postkantoor begonnen in december 2014. Voor Heilijgers was het een logistieke uitdaging, de bouwplaats was klein en gelegen aan het drukke verkeerskruispunt in het centrum. Verder moest de Hoge Prins Willemstraat tijdelijk worden omgelegd en was het noodzakelijk om een 33 meter lange verkeersburg over de bouwput te leggen.

Fotografie Peter de Ruig