3D betonprinten ontwikkelt zich wereldwijd. Echter nergens in de wereld is de concentratie van betonprintactiviteiten per hoofd van de bevolking zo groot als in Nederland. Dat heeft alles te maken met het gunstige innovatieklimaat, waaraan onze hands-on mentaliteit en de nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en kennis- en onderwijsinstellingen ten grondslag liggen.
De Huizenprinters is daar het voorbeeld van. Compact en wendbaar, de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. De tijdlijn laat dat zien. Van 4 jaar geleden de eerste pruttel specie uit een slang naar volautomatisch printen en topologisch ontwerpen in 2020. En dat is bereikt met hele beperkte middelen.
Op de vraag uit 2016 “is dat wat voor jullie” zijn De Huizenprinters voortgekomen en daaruit is inmiddels Vertico ontstaan. Een startup volledig gericht op het printen van beton en alle ontwikkelingen die daarmee samenhangen met de wereld als platform. De ruimte bij Wereld Voor Techniek in Amersfoort is inmiddels verruild voor een professionele printwerkplaats in de oude Campinafabriek in Eindhoven.
De verschillende initiatieven in ons land versterken elkaar. De eerste projecten waarin geprinte betonelementen worden toegepast zijn een feit. De ontwikkelingen komen in in een stroomversnelling zodra opdrachtgevers, gebouweigenaren en architecten ontdekken welke vormvrijheden er ontstaan.
Circulariteit en duurzaamheid
Betonprinten levert al snel 50% CO2-winst op. De productie van beton veroorzaakt veel CO2-uitstoot en daarbij worden niet-hernieuwbare grondstoffen verbruikt. Door het toepassen van topologische ontwerptechniek wordt het betongebruik gereduceerd. De software bepaalt bij deze techniek op basis van ingevoerde parameters zoals materiaaleigenschappen, isolatiewaarden en belastingen waar materiaal nodig is. Naast materiaalbesparing leidt dat ook tot unieke vormgeving.
Heilijgers wil ook de CO2-footprint van het beton dat wij gebruiken verder te verkleinen. Daarover zijn wij in gesprek met betoncentrale Van der Kamp en de TU Gent. Het onderzoek richt zich op het toepassen van cementvervangers en op het terugwinnen en hergebruiken van de oorspronkelijke grondstoffen aan het einde van de levenscyclus.
Geprint paviljoen
Printtechniek voor gebouwen wordt nu voornamelijk toegepast voor prefab elementen en alleen voor de verticale delen. In december 2018 zeiden wij: “Nu denken we nog in verticale oplossingen met conventionele horizontale constructies of in shell-structures, een soort iglo-achtige oplossingen.” Dat laatste is inmiddels werkelijkheid. In 2021 printen wij een paviljoen, inclusief dakconstructie.
Over De Huizenprinters
Onder het dak van De Huizenprinters bundelen vijf bedrijven hun krachten. Pure synergie, al is de motivatie voor iedereen anders. Zo participeert betoncentrale Van der Kamp bij innovaties in mortelsamenstelling, versnelt Blueways het innovatieproces, richt de WAR zich richt op open source kennisdeling en softwareontwikkeling. Vertico brengt alle techniek in de praktijk en ontwikkelt deze door. Heilijgers vormt de link naar de praktische toepasbaarheid en onderzoekt de impact van de technologie op de bouwketen en zet stappen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.