Duurzame restauratie Jachthuis Beukenrode

Heilijgers restauratie Jachthuis Beukenrode

In de eerste week van februari is Heilijgers begonnen met de 2e fase van de restauratie van het Jachthuis Beukenrode in Doorn.

Eigenaar Sint Augustinusstichting vond dat het gebouw aan een opknapbeurt toe was. Dit was tevens een goede gelegenheid om het landhuis duurzamer en dus toekomstbestendig te maken.
Modern ecologisch architectenbureau ORGA adviseerde over de duurzame restauratie die wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Heilijgers en landschapsarchitect Copijn.

Duurzaam restaureren kost simpelweg minder energie. Zo betekent een keuze voor restaureren in plaats van nieuwbouw alleen al veel minder bouwverkeer. Het energieverbruik en de CO2 belasting van slopen en nieuw bouwen zijn ook vele malen hoger, hoe energiezuinig je ook bouwt. En bovendien onttrekken biobased materialen zoals hout CO2 aan de atmosfeer en slaan het op, in plaats van meer te produceren.

Om op landgoed Beukenrode op een duurzame manier aan de energievraag te voldoen werd een praktische low-tech oplossing gevonden. Een houtkachel gevoed met resthout van het landgoed voorziet het landhuis voortaan van warmte.

Een samenvatting van de ecologische duurzame restauratie:

  • In afgelopen jaar is een deel van het houtrotherstel uitgevoerd en zijn de grondlagen van het schilderwerk met lijnolieverf aangebracht;
  • Dakbedekking wordt vervangen, oude gootdetails worden in eer hersteld, inclusief houtrotherstel en diverse aanpassingen aan het timmerwerk;
  • Het dak wordt aanvullend ecologisch geïsoleerd met houtvezelplaten van Homatherm;
  • De oude schoorstenen worden gerestaureerd en de onderliggende haarden werkend gemaakt;
  • Het zinken dak van de toren wordt gerestaureerd en de vlaggenmast wordt vernieuwd;
  • De gevels worden gerestaureerd: gescheurd stucwerk wordt hersteld, scheuren in metselwerk worden hersteld, ingeboet en gewapend;
  • Een aantal niet oorspronkelijke kozijnen en ramen worden vervangen door ramen in de oorspronkelijke stijl;
  • De luifelconstructie en de trapopgang van de hoofdentree worden gerestaureerd;
  • Aan de zuidwestzijde wordt een nieuwe serre aangebouwd ter vervanging van de reeds jaren geleden gesloopte oude serre;
  • Onder een deel van de serre wordt de bestaande kelder uitgebreid;
  • De verdwenen baldakijn op de eerste verdieping wordt nieuw gemaakt, alsmede de luifel boven het terras met de Italiaanse mozaïekvloer die op zich ook gerestaureerd wordt;
  • In het gebouw vinden diverse aanpassingen plaats waaronder een interne lift naar de kelder, toevoegen van een Miva-toilet, het verwijderen van de stalen brandtrap aan de zijgevel en het brandveilig maken van de vluchtweg in het gebouw en diverse bijkomende installatiewerkzaamheden;
  • Restauratie van de haardpartijen;
  • Restauratie van het zogenaamde Speelhuisje dat naast het Jachthuis op het landgoed staat.

Laat wat van je horen

*