studioDAT wint BNA / Heilijgers Pitch Prijsvraag

Heilijgers uitrijking net niet generatie woning winnaar studioDAT

Heilijgers studioDat SuperloftStudioDAT uit Rotterdam heeft met ‘Superloft’ hét woonconcept voor de stedelijke vrijgezel ontworpen en mag zich de winnaar noemen van de BNA/Heilijgers Pitch Prijsvraag. Dat heeft een driekoppige vakjury donderdag 19 maart bekendgemaakt op de Vakdagen Stad & Ruimte in Zaanstad.

Heilijgers studio MorfisSuperloft is een geschakelde cascowoning die speciaal is afgestemd op de behoeften van de net-niet-generatie, het onderwerp van de ontwerprijsvraag. Volgens juryvoorzitter Arjan van Asselt, directeur Projectontwikkeling bij Heilijgers, is het concept flexibel, toepasbaar in stedelijk en niet-stedelijk gebied en bovendien uitvoerbaar in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Door zijn unieke Heilijgers studioPlots met HomeYopzet is de woning aanpasbaar aan de veranderende behoeften van de gebruiker.

Zo kan de woning worden ingebreid met bouwstenen in het geval van een partner en zelfs een kind. Verder wordt in de Superloft veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Geld dat overschiet door het ontbreken van stookkosten Heilijgers studioDat Echt Wel Generatiewordt in een bewonerscoöperatie gestopt, van waaruit collectieve voorzieningen zoals een gezamenlijke werkplaats of een tuin kunnen worden bekostigd. Daarnaast is nagedacht over het exploiteren van (tijdelijk) onbenutte ruimten; geld dat weer terugvloeit in het collectief. Een goed plan dat Heilijgers verder met studioDAT gaat bespreken om mogelijk tot uitvoering te brengen, waarvoor Heilijgers BTYRHeilijgers op zoek is naar (gemeente)gronden.

De andere drie genomineerden waren bureau Morfis, Studio Plots en BYTR.

De net-niet-generatie

De moeilijkheid die stedelijke singles hebben met het vinden van geschikte woonruimte in de stad, dat was de uitdaging van de BNA/Heilijgers Pitch Prijsvraag. Nederland telt momenteel 2,8 miljoen alleenstaanden en de komende 15 jaar groeit dat aantal door tot 3,8 miljoen. Op de Vakdagen Stad & Ruimte gingen vier ontwerpteams aan de slag met deze net-niet-generatie, oftewel de generatie die qua woningaanbod tussen wal en schip dreigt te geraken. ‘Net-nieters’ zijn Heilijgers studioDattussen de 25 en 35 jaar oud, alleenstaand, hoogopgeleid en hebben een stedelijke woonwens. De crux: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koop- of vrije-sector-huurwoning.

Over de jury

De vakkundige jury werd gevormd door juryvoorzitter Arjan van Asselt, directeur projectontwikkeling Heilijgers, ir. Peter de Bois, architect en urban designer en planoloog Jules Pollaert die als vertegenwoordiger van de doelgroep optrad.

Over Heilijgers

Als familiebedrijf bestaat Heilijgers uit Amersfoort al bijna een eeuw. De dochter van de Koninklijke BAM Groep heeft gezond resultaat en rendement als basis en werkt aan een duurzame toekomst. Heilijgers inspireert met innovatieve oplossingen rond ontwikkeling, realisatie en vastgoedbeheer. Heilijgers biedt slimme en anticiperende huisvestingsoplossingen voor wonen, werken en voorzieningen.

Geef een reactie

*