Transformatie van bestaand vastgoed neemt steeds vaker de rol van nieuwbouw over. In iedere stad zijn tegenwoordig leegstaande kantoorgebouwen, verloederde schoolgebouwen of ander buiten gebruik geraakt maatschappelijk vastgoed te vinden. Al deze gebouwen kunnen niet voorzien in de huidige vraag vanuit de markt of er is nog geen nieuwe bestemming voor gevonden. Transformatie van die gebouwen biedt hier uitkomsten; bij transformatie snijdt het mes namelijk aan drie kanten. Zowel op maatschappelijk vlak, de vraag vanuit de markt en het hebben van een erkende kennispartner ontstaat een win-win situatie. In deze blog ontdek je waarom transformatie nieuwbouw deels overbodig maakt.
Transformatie levert maatschappelijk voordeel op
Transformatie lost een maatschappelijk probleem op. Als we inzoomen op Nederland zien we dat er veel leegstand is en die zal de komende jaren alleen nog verder toenemen. Er staat in Nederland nu 8 miljoen vierkante meter kantoor leeg en in 2020 komen daar nog eens 3 miljoen vierkante meter aan overheidsgebouwen bij. Alle bij elkaar goed voor 110.000 woningen!
Die leegstaande gebouwen kosten de maatschappij veel geld. Tegelijkertijd is het lastig om passende woonruimte te vinden in stedelijke gebieden en zien we veranderende wensen van de eindgebruiker. Zo is er een toename (ook in de toekomst) van eenpersoons huishoudens, blijven ouderen langer zelfstandig wonen en neemt de vraag naar kleinere en goedkope (sociale) huurwoningen explosief toe. De huidige producten op de woningmarkt sluiten daar niet goed op aan. Door deze problemen aan elkaar te koppelen, lossen ze elkaar voor een deel op: gebruik de lege gebouwen als passende woningen en het maatschappelijk probleem aan woonruimte tekort wordt hiermee verminderd. Met hergebruik worden gebouwen duurzaam gemaakt en zijn ze toekomstbestendig.
De markt vraagt om transformatie
Ten opzicht van nieuwbouw biedt transformatie vele voordelen. Nog beter gezegd, de huidige markt, vraagt om transformatie. Eén van de grootste voordelen is dat de algemene voorzieningen in de buurt al aanwezig zijn. Het groen is volwassen, net als de openbare infrastructuur. Denk hierbij aan parkeervoorzieningen, winkels en scholen. You can already see what you get. Vanuit de toekomstige gebruiker gezien is dit erg gunstig. De huurders of kopers hebben direct toegang tot alle voorzieningen, zij genieten hier direct van. Ben je eigenaar van verwaarloosde bedrijfs- of kantoorruimte en wil je bijvoorbeeld de charme en de rijke geschiedenis van het pand behouden? Zet dan in op transformatie: het gebouw behoud zijn ‘status’ en is klaar voor de volgende generatie!
‘Matchmakers’ in transformatie
Wanneer zijn transformatieprojecten nu succesvol en waar ligt de kracht van een kennispartner in het proces van transformatie? Het belangrijkste speerpunt is het advies in het voortraject. Het transformeren van bestaande gebouwen naar nieuwe, maatschappelijk verantwoorde en op de gebruiker afgestemde gebouwen, maken nieuwbouwprojecten deels overbodig. Zoals genoemd snijdt het mes bij transformatie bijna altijd aan drie kanten. Een erkende kennispartner, die veel ervaring heeft in transformeren van vastgoed, neemt ook bepaalde risico’s en uitdagingen over. Ervaringsdeskundigen hebben nu eenmaal veel kennis van de markt, de maatschappelijke ontwikkelingen en het steeds veranderende landschap in vastgoed.
Heilijgers & transformatie: kies voor verrassende huisvesting!
Heilijgers inspireert met innovatieve ontwikkelings-, realisatie- en vastgoedbeheeroplossingen. Op basis van leervermogen, kennis en cost leadership. Met slimme en anticiperende huisvestingsoplossingen voor wonen én werken. Onze labels projectontwikkeling, bouw, renovatie & onderhoud en vastgoedbeheer werken hierbij optimaal samen. Nieuwe inzichten implementeren we direct.
Wij gaan voor de glimlach op het gezicht en doen daar niet alleen het gebruikelijke voor, maar zoeken het ook buiten de gebaande paden. Wij gaan voor “verassende huisvesting” en zijn ‘Verrassend Heilijgers’!
Whitepaper Transformatie
Wil je meer weten over transformatie van vastgoed? Vul dan hieronder je naam en mailadres in en download dan daarna het whitepaper.
Door Arjan van Asselt, directeur Projectontwikkeling
en Herman Broekhuizen, commercieel directeur Bouw