voestalpine Polynorm Bunschoten

Heilijgers nieuwbouw bedrijfshuisvesting hal voestalpine Polynorm Lijn 5 BunschotenVoestalpine Polynorm heeft een nieuwe persenlijn in gebruik genomen voor de productie van carrosseriedelen. In Bunschoten bouwde Heilijgers de nieuwe productiehal, waarin zes zware persen zijn geplaatst. De grote ingreep in het hart van de automotive-fabriek stond onder enorme tijdsdruk.

De engineeringteams van voestalpine Polynorm en Heilijgers hebben zeer intensief met elkaar samengewerkt aan de ontwikkeling en bouw van de nieuwe Persenlijn 5. Alhoewel er al een jarenlange relatie tussen Heilijgers en voestalpine Polynorm bestaat heeft Heilijgers zich met een uitgebreide bedrijfs- en projectpresentatie gekwalificeerd voor dit project. De goede ervaringen en zekerheden speelden daarbij een belangrijke rol.

De kennis die Heilijgers heeft van de productieprocessen en de logistieke stromen bij voestalpine Polynorm kan bij de bouwvolgorde en de bouwlogistiek maximaal worden ingezet. Heilijgers garandeerde dat deze processen en de logistiek ongestoord doorgang konden vinden tijdens de realisatie van het project. Daarbij staat zowel bij voestalpine Polynorm als bij Heilijgers veiligheid op nummer 1.

Op basis van de budgetcalculatie is Heilijgers geselecteerd voor de technische uitwerking en engineering. Vertrekpunt was daarbij het door voestalpine Polynorm opgestelde Programma van Eisen. Op basis daarvan heeft Heilijgers risicodragend zowel de ondergrondse persen- en schrootverwerkingskelders als de daarbij behorende hallen uitgewerkt. Dit in samenwerking met een aantal comakers. Met hen zijn via een intensief en lean proces uitermate efficiënte oplossingen bedacht, zowel qua techniek als logistiek maar ook kostentechnisch.

Het voordeel van dit proces is dat alle onderdelen van het complex vroegtijdig op elkaar zijn afgestemd. Zo zijn de staalconstructie en de gevel en dakplaten optimaal op elkaar afgestemd waardoor er geen kilo materiaal te veel wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor de fundering en de staalconstructie en voor de bouwwijze van de kelders en de tijdelijke bouwkuip. Een en ander maakte het tevens mogelijk om binnen een week na opdracht daadwerkelijk aan te vangen met de realisatie van het project.