Androcolusgebouw Universiteit Utrecht
Androcolusgebouw Universiteit Utrecht
Androcolusgebouw Universiteit Utrecht
Androcolusgebouw Universiteit Utrecht
Androcolusgebouw Universiteit Utrecht

Androcolusgebouw Universiteit , Utrecht

ReferentieOverige locatieOnderwijsNieuwbouwGebiedsontwikkeling

Herinrichting Androclusgebouw Universiteit Utrecht

Bij de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht slaagde Heilijgers Bouw onlangs cum laude voor een wel zeer uitdagend project. Vanwege een verhuizing binnen de universiteit moesten diverse leegstaande ruimtes in korte tijd worden omgebouwd naar een hoogwaardig microscopen laboratorium. Dat was dus even stevig blokken.

Op de begane grond van het Androculusgebouw van de Universiteit Utrecht leggen we de laatste hand aan de beoogde nieuwe huisvesting voor de Vakgroep Elektronen Microscopie (EM). Een voorbeeldproject met een tijdelijke scope. De nieuwe ruimten en voorzieningen hebben slechts een economische functie tot eind 2019 en een gebruiksfunctie tot eind 2023. Daarna bekijkt de faculteit de situatie opnieuw. Oplevering? Q2 van 2018. En dat is gelukt!

Territorium
“Zeg, hebben jullie eigenlijk wel je veiligheidsschoenen aan?” Uitvoerder Gerard Pellikaan waakt als een zorgzame huisvader over zijn kroost. Vanuit de spelonken van het Kruytgebouw – de andere Uithof-locatie die Heilijgers sinds eind 2016 renoveert – rijdt hij ons naar de faculteit een paar straten verderop. In het gesprek met de heren achterin valt drie keer de deadline waarin ‘fase 1’ klaar moet zijn voor plaatsing van de eerste microscoop. Druk gebarend laat Gerard de slagboom en de Renault achter zich. Het is duidelijk, dit is zijn territorium: “Kijk en dan komen hier die onderzoeksdieren binnen, dan hebben we daar de snijkamer en op die plek realiseren we dus ‘ons’ laboratorium met die microscopen.” We zitten er letterlijk middenin. Alles draait hier om studie, research en innovatie. Op de gang blinken ons vitrinekasten met geneesmiddelen en dierenvoeding tegemoet. Dit wordt dus dé nieuwe plek waar onderzoekers wereldwijd voor in de rij staan…

Biologielokaal
Bij binnenkomst legt Gerard uit dat de microscopen geen tafelmodelletjes zijn zoals vroeger uit het biologielokaal, maar gigantische apparaten die met speciaal vervoer worden bezorgd. Alle toegangsdeuren en plafonds moesten ervoor worden opgehoogd, waarbij ook nog het een en ander moest worden gesaneerd. De eerste microscopen komen volgende week al. Een ploeg van zeker vijfentwintig man werkt gestaag door. En ze weten waaraan. Tot in detail zijn de gebruikerswensen in kaart gebracht, is er een bouwkundig ontwerp gemaakt en is specifiek gekeken naar de planning.

Laboratoriumomstandigheden
Een gang splitst het project in twee fysieke delen. Vanaf de entree bevinden zich links naast die gang een serie lokalen annex bespreekruimtes en rechts de microscoopruimtes. Wat een soort van leegstaande loods moet zijn geweest, is helemaal casco gemaakt en volledig opnieuw opgebouwd. Kozijnen, vloeren, wanden, brandveiligheid en inrichting. De volledige engineering van E+W is onder regie van het bouwteam verzorgd door Kuijpers. Aangebracht werden onder meer nieuwe kabelgoten en tal van elektrotechnische voorzieningen. Met als kersen op de taart de klimaatbeheersing, de luchtbehandelingskasten voor de vochtigheid en de specifieke gasinstallaties voor perslucht en stikstof. Kortom: alles om de ideale laboratoriumomstandigheden te creëren.

Fluisterstil
Al vanaf het begin kent het project tal van kritische succesfactoren. Zo werd er bij de aanbesteding een aparte sectie gewijd aan de bereikbaarheid van de faculteit. Want tijdens de verbouwing moesten zowel de gebruikers als de studenten toegang blijven houden tot de belendende les- en praktijkruimtes. Over de vrijgehouden ‘zone’ banen de studenten zich nu een weg naar hun lokalen.