Bouw 98 appartementen De Lichtpen van start

start bouw appartementen De Lichtpen Amersfoort - Hoefkwartier - bpd - Heilijgers - Willem-Jan Stegeman - Arjan Kleijer‘Pionier in het Hoefkwartier’, met die woorden gaf wethouder Willem Jan Stegeman 11 maart het startsein van de nieuwbouw aan de Lichtpenweg. De Lichtpen bestaat uit 98 koopwoningen, verdeeld over twee gebouwen. Het geheel is een ontwikkeling van BPD, die hiervoor Jan Poolen van ZEEP architects and urban designers vroeg om de gebouwen te ontwerpen. Heilijgers is nu met de bouw gestart en verwacht in het eerste kwartaal van 2024 op te leveren.

Locatiemanager Arjen Kleijer van BPD was blij zowel het hele bouwteam, de kopers als geïnteresseerden bijeen te zien op dit feestelijke moment. Heel even stond hij stil bij de historie die hier geschreven wordt als eerste grootschalige nieuwbouwproject, de onderlegger van het nieuwe Hoefkwartier. Volgens velen een parel in een voormalig bedrijvenpark dat verderop – en ook rondom – vergroend zal worden, onder meer met een zogenaamd pocketpark. Hier kijkt de overheid mee met de ruimtelijke ordening of er het een en ander ‘voorgefinancierd’ kan worden. De ligging tegen het waterwingebied, NS-station Schothorst en de fietsroute die in tien minuten naar de Amersfoortse binnenstad leidt, gaan hier voor een prettig woonklimaat zorgen.

start bouw appartementen De Lichtpen Amersfoort - Hoefkwartier - bpd - Heilijgers - Willem-Jan Stegeman - Arjan Kleijer
Arjan Kleijer en Willem Jan Stegeman

Architectonisch wordt de nieuwbouw van De Lichtpen een landmark. Respectievelijk twaalf en vijf verdiepingen hoog met een mandelig, openbaar toegankelijk groengebied. Een commerciële plint, voor bijvoorbeeld daghoreca met een leuk buitenterras maakt dit direct tot een levendig geheel. In het Hoefkwartier zal ook deelmobiliteit een grote rol gaan gaat spelen. Overigens komt onder de gebouwen zelf ook een half verdiepte parkeerkelder met daarbovenop een daktuin. Het woningaanbod is divers en varieert van zo’n 54 m2 tot 184 m2. Alle appartementen zijn gelijkvloers, worden aangesloten op het duurzame warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort en krijgen een buitenruimte. Zonnepanelen zullen voorzien in de elektriciteit ven de gebouwinstallaties.

start bouw appartementen De Lichtpen Amersfoort - Hoefkwartier - bpd - bouwbordDe eerste contouren van het de nieuwbouw die Heilijgers er zal realiseren, waren zichtbaar. Een deel van de kelder van het hoofdgebouw was inmiddels uitgegraven. Projectleider Sander Eggink heeft er zin in: “Bijzonder aan het werk is dat de geprefabriceerde delen betoncasco – bestaande uit binnenblad, buitenblad, isolerende spouw plus alle kozijnen en ramen – op hun plek worden gehesen. Dat is vrij uniek en doen dat ook nog eens steigerloos. Logistiek is dat een uitdaging, want het bouwmateriaal moet ook nog naar de verdiepingen. Ik denk dat we daarvoor tijdelijk een deel van de gevel open laten. Ik verwacht dat we ongeveer een verdieping per week kunnen opbouwen. En dan de binnenafbouw en installaties natuurlijk nog. We sturen op het eerste kwartaal van 2024.”

Gezamenlijk verrichtten hierop wethouder Stegeman, Arjen Kleijer en twee toekomstige bewoners de openingshandeling door twee ‘tijdcapsules’ in te graven. Dat alle wensen voor onze toekomst maar mogen uitkomen!”start bouw appartementen De Lichtpen Amersfoort - Hoefkwartier - bpd - Heilijgers - Willem-Jan Stegeman - Arjan Kleijer

Geef een reactie

*