MAAK KENNIS MET TEUN VAN DE LAGEMAAT

12 september 2023

12 september 2023 – Graag nemen we je tijdens de sloop mee in de wereld achter de bouwhekken. Maak kennis met het bouwteam van Sint Carolus. Wie zijn deze mensen en wat doen ze precies? Vanaf nu posten we regelmatig een portret van één van onze kanjers. We starten de reeks met Teun Lagemaat.

Wat gaat Lagemaat als eerste doen als de sloop start?

“We starten met het maken van een veilige bouwplaats door het plaatsen van bouwhekken. Er komen afvalcontainers voor de materialen die we verwijderen. En niet geheel onbelangrijk, we gaan eerst een plekje in het gebouw inrichten waar we kunnen schaften. Waarschijnlijk wordt dit de ontvangstruimte direct rechts bij de entree. Vanaf hier hebben we goed zicht op straat en zijn we ook makkelijk bereikbaar voor de buurt.”

Wie is Teun Lagemaat?

“Laat ik beginnen te vertellen dat Lagemaat echt een familiebedrijf is. Mijn oom is het bedrijf ooit als eenmanszaak begonnen en inmiddels hebben zijn kinderen het verder opgebouwd tot 275 mensen. Het veilig slopen zit bij ons echt in het dna. Als klein jongetje ging ik al mee op pad met mijn vader en leerde zo de praktische kneepjes van het vak. Iedereen bij ons in de familie begint als leerling en weet exact wat je wel en niet moet doen. Inmiddels werk ik al weer 20 jaar bij het bedrijf en ben nu projectleider voor meerdere (sloop)projecten.”

Wat gaan de buren zien en horen van de sloop?

“In het begin niet veel. We starten binnen met de sloop. Kamertje voor kamertje, ruimte voor ruimte gaan we schoonmaken. Daar merkt de buurt weinig van. Op het terrein zie je busjes staan, containers en af en toe zie je iemand in een wit pak. Van een afstandje zie je de gebouwen steeds leger worden. Pas als we starten met het naar beneden halen van de buitenmuren ga je meer horen en zien.”

Asbest verwijderen klinkt best spannend. Kun je uitleggen hoe het werkt?

“Ja natuurlijk! Laat ik beginnen met dat asbest verwijderen niet spannend is. Wel moet het veilig gebeuren. Dit betekent dat we heel precies te werk gaan. Overal waar we asbest verwijderen, sluiten we de ruimtes helemaal af. Binnen filteren speciale machines de lucht en deze komt schoon naar buiten. Het is dus volkomen veilig voor de omgeving.”

Wat is de rol van Heilijgers?

Lagemaat is verantwoordelijk voor de sloop van de gebouwen en Heilijgers gaat de nieuwbouw bouwen. Nadat het terrein helemaal schoon is, dragen wij de bouwplaats over aan Heilijgers. Uiteraard begint Heilijgers pas op het moment dat de rechtbank een positieve uitspraak doet.”

Tot zover het eerste nieuwsbericht. Vanaf nu zal Delian Teun regelmatig interviewen en vragen hoe het gaat op de bouwplaats. Heb je ook een vraag voor Teun, stuur een mail naar delian@deliandegier.nl.

Terug naar de projectpagina van Sint Carolus

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal