Overeenkomst bouw Nardinc vleugel Singer Laren getekend

museum Singer Laren - Nardinc vleugel tekenen realistieovereenkomstMuseum Singer Laren en Heilijgers hebben de realisatieovereenkomst voor de bouw van de Nardinc vleugel getekend.

In 2018 ontving Singer Laren de privécollectie van Els en Jaap Blokker-Verwer: de Collectie Nardinc. Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, stelt Els Blokker Singer Laren in de gelegenheid om het museum uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc vleugel.

Het streven is de Nardinc vleugel in het voorjaar 2022 te openen voor het publiek. Met dank aan vele donaties worden ook de bestaande tuinzalen meegenomen als onderdeel van deze verbouwing. De afgelopen maanden heeft een team, bestaande uit Bedaux de Brouwer Architecten, Heilijgers, Unica, Byfocus, Lisoba, Van Rossum en LBP het ontwerp uitgewerkt.

museum Singer Laren - impressie Nardinc vleugel - HeilijgersSchilderachtig ontwerp
Het bestaande museum is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen door de Larense ‘landhuisarchitect’ Wouter Hamdorff. Het schilderachtige ontwerp voor het nieuwe museumgebouw kenmerkt zich door het tijdloze modernisme. De klassiek moderne bovenlichtzalen, de heldere plattegrond en de materiaalkeuze van dit ontwerp hebben voor Bedaux de Brouwer als uitgangspunt gediend voor de opzet van de nieuwe vleugel.

Het ontwerp voor de Nardinc vleugel is de toevoeging van een tweetal nieuwe expositiezalen en een tuinkamer. Daarnaast worden de bestaande expositiezalen aangepast om een logische aansluiting te maken tussen de nieuwe vleugel en het bestaande museum. Langs deze tuinzalen en de Nardinc vleugel wordt met een galerij een nieuwe secundaire route geïntroduceerd, in het verlengde van de bestaande Van den Brink galerij. Deze nieuwe galerij bevindt zich aan de zijde van de tuin, die onlangs naar een ontwerp van Piet Oudolf opnieuw is ingericht.

museum Singer Laren - impressie Nardinc vleugel - HeilijgersBouw
De uitbreiding bestaat uit een harmonieus samenspel van materialen. De gevel wordt gemaakt in baksteen metselwerk met daarin klassiek ogende stalen puien. Het flauw hellende dak voorzien van keramische leipannen met zinken goten en randen. In het interieur worden eiken houten plafonds, wandbetimmeringen en vloeren toegepast aangevuld met natuurstenen vloeren en stucwerk wanden en plafonds. Alles in het ontwerp is erop gericht dat de aandacht van de bezoeker wordt aangetrokken door de collectie en niet door ongewenste details in het interieur.

Qua architectuur en materialisering wordt continuïteit gezocht met de bestaande villa ‘De Wilde Zwanen’ en het oude museumdeel. De galerij en de orangerie krijgen een zadeldak van rode leipannen, net als het bestaande museum. De orangerie is het eindpunt van de nieuwe museale route en geeft met een grote glazen gevel richting tuin een majestueuze terugblik op de villa en het nieuwe theater.

Singer Laren
Singer Laren bestaat uit een museum, villa, beeldentuin en theater. Het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer bouwde hier in Laren begin vorige eeuw de Villa De Wilde Zwanen. Hier ontvingen ze hun vrienden, onder wie vele kunstenaars. Samen brachten ze een indrukwekkende kunstcollectie bijeen. In 1956 werden er een museum en een theater aan de villa gebouwd.

museum Singer Laren - impressie Nardinc vleugel - Heilijgers

Geef een reactie

*

Scroll Up